lørdag 2. november 2013

Dronning Maud fromasj eller Haugesundsdessert




Helgedessert av royal kaliber, Dronning Maud dessert


Jeg skal ha barn, søster og nieser på lørdagsmiddag i dag og da må jeg overraske med en deilig dessert.
Valget falt på Dronning Maud fromasj. Desserten kalles også Haugesundsdessert, da fromasjen ble komponert i anledning kroningsferden til  kong Haakon og Dronning Maud.  Da de ankom Haugesund i 1907, stod denne desserten på menyen for første gang. Desserten krever en god portvin og at du kan håndtere gelatin.  (I stedet for portvin kan du bruke sherry som også gir en god smak på fromasjen).

(ca. 6 porsjoner)

1 plate kokesjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
5 dl kremfløte
1/2 dl kokende vann
1/2 dl portvin

Finriv sjokoladen. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 7 minutter.
Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk kremfløten stiv og bland med eggedosisen.
Klem vannet av gelatinen og smelt den i kokende vann. Avkjøl gelatinen litt og rør den i kremblandingen. Tilsett portvin.
Legg fromasjen lagvis med revet sjokolade i dessertbolle eller i porsjonsglass og sett den for å stivne i kjøleskapet i minst 2 timer.

Tips.
Da sitter du igjen med 5 eggehviter. Lag en Pavlova eller porsjonsmarengser. Du finner oppskrift på bloggen min.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar